Pool

[fullwidth backgroundcolor=”no” backgroundimage=”” backgroundrepeat=”no-repeat” backgroundposition=”left top” backgroundattachment=”scroll” bordersize=”0px” bordercolor=”” borderstyle=”” paddingtop=”0px” paddingbottom=”0px” paddingleft=”0px” paddingright=”0px” menu_anchor=”” class=”” id=””][title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single” sep_color=”” class=”” id=””]Geniet van een potje pool![/title][fusion_text]

In de Posterij staan 7 standaard pooltafels voor de al wat getrainde beoefenaar of degenen die denken dat ze het wel even zullen maken, en 1 grotere wedstrijd pooltafel.

Kosten voor het gebruik poolbiljart +- 7.50 p/u.

Wij kunnen u informeren over de divers pool- spelletjes die er zijn, bijvoorbeeld het in officiele wedstrijden veel gespeelde “nine ball”.
 Voor diegene die nog niet helemaal op de hoogte zijn van het spelletje hieronder een uitleg en de spelregels.

pooltafel 8 ball pool biljart

Heb je weleens van poolbiljarten of poolen gehoord of ken je het wel maar weet je niet goed wat de spelregels zijn, dan ben hier aan het goede adres. We gaan op een simpele wijze uitleggen wat de basis regels zijn van 8 ball poolbiljart. Er zijn verschillende varianten van poolbiljart en 8 ball is één van de meest voorkomende varianten. Het wordt professioneel maar ook veel recreatief gespeeld, overal in de wereld vind je wel poolcentra.

poolbiljart uitleg en regels

8 Ball poolbiljart wordt gespeeld op een biljarttafel met daarin 6 gaten(pockets), 4 in de hoeken en 2 in het midden van de lange zijdes.
Het wordt gespeeld met 2 spelers of 2 teams van 2 spelers.
De tafels zijn er in 3 maten; 7ft (193,04 x 96,52), 8ft (233,68 x 116,84) of 9ft (254 x 127).
Er zijn in totaal 16 biljartballen op de tafel.
Er zijn er 7 met een gehele kleur, de zogenaamde ‘hele’ ballen, met de nummers 1 t/m 7.
Er zijn 7 ballen die wit zijn met een brede gekleurde band, de zogenaamde ‘halve’ ballen, met de nummers 9 t/m 15.
Naast de hele een halve ballen zijn er nog de zwarte (de 8 ball) en een witte bal waarmee gestoten wordt (de cue ball).
Bij de spelvariant 8-ball pool worden alle ballen, behalve de witte cue ball, in een driehoek met in het midden de zwarte bal aan 1 kant van tafel geplaatst. De gekleurde ballen worden om en om (heel tegen half) binnen de driehoek geplaatst. Voor het plaatsen is een standaard driehoekige plastic of houten vorm beschikbaar bij de tafel.
De witte bal wordt achter een lijn andere de andere van de tafel geplaatst. Met deze bal wordt de afstoot gedaan tegen de gekleurde ballen.

8-ball pool

De bedoeling van het spel is om met de witte bal alle hele of half gekleurde ballen in de pockets te schieten.
De nummering van de ballen heeft bij 8-ball niets met de puntentelling van het spel te maken.
Als je een bal op een regelementaire manier in de pocket schiet mag je nogmaals stoten, totdat je mist of een fout maakt.
Bij 8-ball wordt er nadat de eerste bal in de pocket wordt geschoten, bepaald wie welke ballen (de hele of de halve) moet wegspelen.
Als alle gekleurde ballen van danwel de hele, danwel de halve ballen weg zijn geschoten mag degene die met deze hele, danwel halve kleuren speelt, de zwarte bal in een aangewezen pocket worden geschoten. Een veelgebruikte regel hierbij is dat de zwarte bal in de pocket tegenover de laatst gescoorde bal moet worden gemaakt.
Wie als eerste alle halve of hele ballen heeft weggespeelt, en daarna ook de zwarte bal heeft gemaakt, heeft gewonnen.
Als de zwarte bal eerder dan bedoeld in de pocket verdwijnt, is het spel ook afgelopen, maar verliest degene die hiervan de veroorzaker is.

Fouten bij poolbiljart

Natuurlijk kunnen er ook fouten gemaakt worden tijdens het spelen. Als dat gebeurt mag de tegenstander de witte bal in de hand nemen en overal waar hij maar wil de bal op de tafel plaatsen.

Een fout wordt gemaakt als men:

De witte bal in een pocket terecht komt.
De witte bal tegen de verkeerde kleur/bal stoot.
De witte bal geen enkele andere bal raakt.
Een bal met de hand of kleding wordt aangeraakt.
Een bal van de tegenstander door het spelen (ook) in een pocket verdwijnt.

Pool weetjes

Een goede film over poolbiljart en de manier waarop hiermee geld kan worden verdiend is: ‘The color of Money’ , met Paul Newman en Tom Cruise.
De filipijn Efren Manalang Reyes (1964) wordt gerekend tot 1 van de grootste spelers aller tijden, zowel in 8-ball als de 9-ball variant. Bijnaam: the Magician.

Via de knop hieronder kom je op de hoofdpagina met alle sporten. Je kunt ook rechtstreeks naar gerelateerde sporten zoals biljart en 9-ball pool biljart.

[/fusion_text][/fullwidth]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *